Share

Bron: NRC – 8 april 2019

Maar liefst 27 procent van de kinderen en jongeren van 0 tot 25 jaar in Nederland heeft een chronische psychische of somatische aandoening. Dit blijkt uit een meting aan de hand van verzekeringsdeclaraties. Dit is toch ongelooflijk? Wie of wat is er hier ziek: de kinderen of de manier waarop onze samenleving naar kinderen kijkt?

Astma, stemmings- en angststoornissen, ADHD, chronische buikpijn en eczeem zijn de meest voorkomende aandoeningen. En dat terwijl Leon Eisenberg, de ‘bedenker’ van ADHD, op zijn sterfbed zou hebben toegegeven dat ADHD een ‘fictieve’ ziekte is: Het was een theorie die hij ontwikkelde, maar nooit heeft kunnen bevestigen. Ook de Amerikaanse neuroloog Richard Saul concludeert dat ADHD geen stoornis is en waarschuwt voor pepmiddelen zoals Ritalin: ‘Het houdt ons weg van het achterhalen en aanpakken van de echte oorzaken van de kenmerken, zoals ijzertekort en levensstijl.

Gunstig is wel dat PDDNOS onlangs is verwijderd uit het medisch standaardwerk DSM-5.Kinderen met licht-autistische trekjes zijn gelukkig weer ‘normaal’. Nu de rest nog.

[mk_image src=”http://raakvlakraakt.com/wp-content/uploads/2019/05/happyschools-bericht-chronischziek.jpg” image_size=”full” frame_style=”shadow_only”]
Read more

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *